Upplevelsecenter – platser att besöka med klassen

Här hittar du information om museer, science centers och akvarier runt om i Sverige där dina elever får lära sig mer om livet under ytan.

  • Bild för Teknikens hus

    Norrbotten

    Teknikens hus

    På Teknikens hus i Luleå erbjuds många olika skolprogram och aktiviteter. Eleverna får bland annat konstruera båtar, undersöka hur temperaturen förändras när olika salter löser sig i vatten och lära sig mer om hållbar energi.

    Teknikens hus
  • Bild för Exploratoriet

    Västerbotten

    Exploratoriet

    På Exploratoriet i Skellefteå erbjuds skolprogram för olika åldersgrupper och med olika inriktningar. För de yngre barnen finns ett program om vatten och avlopp, och klasser på mellanstadiet får bland annat arbeta laborativt med vattenrening.

    Exploratoriet
  • Bild för Naturum Höga Kusten

    Västernorrland

    Naturum Höga Kusten

    På Naturum Höga Kusten kan skolklasser få fördjupade visningar anpassade efter klassens kunskapsnivå. Programmen genomförs ofta utomhus och innehåller praktiska övningar.

    Naturum Höga Kusten
  • Bild för Baltic Sea Science Center

    Stockholms län

    Baltic Sea Science Center

    På Baltic Sea Science Center på Skansen i Stockholm får eleverna uppleva livet under ytan, men också vara aktiva och undersöka olika frågor och fenomen. Här finns lektioner för elever i olika åldrar, som lyfter frågor kopplade till Östersjön, hållbar utveckling och biologisk mångfald. För skolor i Stockholm och Huddinge kommun är dessa lektioner helt kostnadsfria.

    Baltic Sea Center
  • Bild för Vrak

    Stockholms län

    Vrak

    På Vrakmuseet i Stockholm kan elever på olika stadier ta del av berättelser om skeppsvrak och andra lämningar på Östersjöns botten. Förutom historia belyser museets visningar även frågor med koppling till samhällskunskap, biologi, fysik och religion samt bredare miljöfrågor relaterade till havet.

    Vrak
  • Bild för Sjöhistoriska museet

    Stockholms län

    Sjöhistoriska museet

    Sjöhistoriska museet i Stockholm erbjuder ett stort utbud av program med olika marima teman och för olika stadier i skolan. Förskolegrupper och lågstadieklasser har även möjlighet att boka pedagogiska ute-program.

    Sjöhistoriska museet
  • Bild för Vasamuseet

    Stockholms län

    Vasamuseet

    På Vasamuseet i Stockholm får skolklasser på alla stadier lära sig om skeppet Vasa, stormaktstiden, historiebruk och svensk migrationshistoria. Museet erbjuder även digitala skolprogram.

    Vasamuseet
  • Bild för Naturum Stendörren

    Södermanland

    Naturum Stendörren

    Här erbjuds skolbesök med olika aktiviteter för alla åldrar. Eleverna får utforska livet under ytan och lära sig mer om vad det är som gör Östersjön så speciellt. För högre årskurser behandlas även de problem och utmaningar som Östersjön står inför.

    Naturum Stendörren
  • Bild för Naturum Vänerskärgården-Victoriahuset

    Västra Götaland

    Naturum Vänerskärgården-Victoriahuset

    Här får elever i alla åldrar lära sig om Vänerskärgården och dess invånare. Skolprogrammen genomförs både inomhus i utställningen och utomhus vid strandkanten.

    Naturum Vänerskärgården-Victoriahuset
  • Bild för Navet

    Västra Götaland

    Navet

    På Navet i Borås finns en vattenavdelning där barnen på ett lekfullt sätt kan utforska vatten och dess egenskaper. I skolprogrammet "Vatten med Celsius" för F-3 får eleverna upptäcka och uppleva vattnets olika former.

    Navet
  • Bild för Naturum Kosterhavet

    Västra Götaland

    Naturum Kosterhavet

    Naturum Kosterhavet erbjuder inomhus- och utomhusaktiviteter för barn i olika åldrar. Upptäck livet vid stranden, vandra på öar i Kosterhavet eller lär er mer om livets mångfald i havet.

    Naturum Kosterhavet
  • Bild för Tjärnö marina laboratorium

    Västra Götaland

    Tjärnö marina laboratorium

    På Tjärnölaboratoriet kan du som pedagog boka en kortare guidad tur eller kombinera flera aktiviteter till ett marint undervisningspaket. Här får eleverna lära sig om havet, universitetsundervisning, forskning och marina miljöfrågor. Vissa aktiviteter är lämpliga främst för gymnasiets naturvetarklasser.

    Tjärnö marina laboratorium
  • Bild för Havets Hus i Lysekil

    Västra Götaland

    Havets Hus i Lysekil

    Här kan elever i olika åldrar lära sig mer om det rika livet i Västerhavet, men också om de utmaningar som både vi och havet står inför såsom förlust av biologisk mångfald. I lektionerna blandas praktiska och teoretiska moment.

    Havets Hus
  • Bild för Bohusläns museum

    Västra Götaland

    Bohusläns museum

    Bohusläns museum i Uddevalla erbjuder flera skolprogram med havet i fokus, främst riktade till förskolegrupper och klasser på låg- och mellanstadiet.

    Bohusläns museum
  • Bild för Sjöfartsmuseet Akvariet

    Västra Götaland

    Sjöfartsmuseet Akvariet

    Här kan elever i olika åldrar lära sig om livet under, vid och ovan vattenytan, och fördjupa sig i frågor som rör miljö, ekologi och evolution. Museet erbjuder även lektioner med hamnstaden Göteborg i fokus.

    Sjöfartsmuseet Akvariet
  • Bild för Universeum

    Västra Götaland

    Universeum

    Universeum i Göteborg är en lärresurs och en kompletterande lärmiljö för skolan som erbjuder ett stort utbud av program för klasser på olika stadier. Boka workshop med pedagog eller ett uppdrag som du leder själv.

    Universeum
  • Bild för Naturum Västervik

    Kalmar län

    Naturum Västervik

    På Naturum Västervik får skolklasser lära sig om Östersjön och livet under ytan. Här finns skolprogram för alla stadier. Elever från årskurs 5 och uppåt kan dessutom delta i en vattenskola.

    Naturum Västervik
  • Bild för Naturum Trollskogen

    Kalmar län

    Naturum Trollskogen

    På Naturum Trollskogen på Öland får eleverna lära sig mer om Östersjön. Genom att undersöka närmiljöns vatten får eleverna närma sig frågor som rör näringskedjor, biologisk mångfald och hållbarhet.

    Naturum Trollskogen
  • Bild för Kalmar läns museum

    Kalmar län

    Kalmar läns museum

    På museet får eleverna bland annat ta del av den dramatiska historien om regalskeppet Kronan som sjönk 1676. Guidningar om Kronan och stormaktstidens Sverige erbjuds för klasser och grupper på olika stadier.

    Kalmar läns museum
  • Bild för Marinmuseum

    Blekinge

    Marinmuseum

    På Marinmuseum i Karlskrona får besökarna kunskaper om det svenska sjöförsvarets historia. I museets skolprogram får eleverna bland annat analysera abstrakt konst kopplat till samtida frågor om hot och säkerhet och lära sig mer om 1980-talets ubåtsjakter.

    Marinmuseum
  • Bild för Fenomenalen Science Center

    Gotland

    Fenomenalen Science Center

    På Fenomenalen i Visby erbjuds skolprogram och fortbildningar för lärare och pedagoger. Elever på högstadiet får bland annat ”ta tempen” på Östersjön för att se hur vårt innanhav mår.

    Fenomenalen
  • Bild för Vattenriket Kristianstad

    Skåne

    Vattenriket Kristianstad

    På Vattenriket finns många möjligheter för skolklasser att lära sig mer om hav och vatten. Boka ett längre arbetspass, en guidning i naturums utställning eller utforska något av biosfärklassrummen på egen hand tillsammans med eleverna.

    Vattenriket
  • Bild för Naturum Öresund

    Skåne

    Naturum Öresund

    Här erbjuds pedagogiska program för olika åldrar, alla med fokus på havet och havsmedvetenhet. Genom aktiviteter och uppdrag får eleverna lära sig mer om den fantastiska miljö som döljer sig under ytan.

    Naturum Öresund